De 5 mei lezing wordt ieder jaar in een andere stad georganiseerd. Dit jaar is het de eer aan Utrecht om het te organiseren.

Als Utrechtse studentenvereniging zijn wij óók uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Dit is voor Legulas vanzelfsprekend een grote eer. De lezing zal door oud-minister Hirsch Ballin worden gehouden. Tijdens deze lezing zal de minister-president Mark Rutte, voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer, de Burgemeester van Utrecht, Commissaris van de Koningin en nog vele andere ere gasten aanwezig zijn.

WAT VIEREN WE?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.